mandag den 1. september 2014

SEPTEMBER, Haven


LAV DINE EGNE ROSENSTIKLINGER
Denne artikel har jeg fundet i Haveselskabets blad, Haven.
Roserne har fået meget vand i år, men det er de færreste af de nye, lange skud kan nå at producere knopper og blomster i år. Derfor kan du lige så godt klippe skuddet af og bruge det til at lave nye roser af. De lange skud kan nemt blive til stiklinger, der hurtigt får rødder.


Normalt er roser podet på en grundstamme i planteskolen. Grundstammen er en vildart, som er mere robust og tolerant overfor vinterkulde end den rosensort, som vi nyder blomsterne af.
Roserne har fået meget vand i år, og mange sorter skyder lange skud, som kan vokse op til to meter på ingen tid.
Men det er de færreste af de nye, lange skud kan nå at producere knopper og blomster i år. Derfor kan du lige så godt klippe skuddet af og bruge det til at lave nye roser af. De lange skud kan nemt blive til stiklinger, der hurtigt får rødder.
Normalt er roser podet på en grundstamme i planteskolen. Grundstammen er en vildart, som er mere robust og tolerant overfor vinterkulde end den rosensort, som vi nyder blomsterne af.
Laver du nye roser af skuddet, får du planter, som er identiske med moderrosen, men de er ikke så frosttolerant som den, da dine rosenstiklinger vil vokse på egen rod.
Sådan gør du 
Skær hele det lange rosenskud af, og del det i mindre stykker
på omkring 20 cm.

Skær ca. 2 cm under et blad, og fjern derefter bladet 
der sidder nederst.
Stik stiklingerne ned i en potte med let fugtig jord (gerne købt så- og priklemuld) og tryk jorden let sammen med fingrene omkring stiklingen. De øverste 8-10 cm skal rage op over jorden.
Til sidst vandes potten sparsomt og stilles et sted, hvor solen ikke kan ramme den, og hvor regnen ikke har fuldstændig fri adgang. En overdækket terrasse eller carporten er ideel.

1 kommentar:

  1. Det lyder spændende. Det vil jeg da få afprøvet, så jeg måske kan få nogen flere roser i haven.

    SvarSlet