mandag den 8. september 2014

SEPTEMBER, Haven

SÅ ER DET NU VINTERSALATEN SKAL SÅS Mange haveejere er gode til at så salat til brug i sommermånederne, men jeg kender ikke mange, der  dyrker salat til at høste gennem vinteren. Jeg vil forsøge mig i år, for det vil være hyggeligt at kunne gå i urtehaven og drivhuset i vintermånederne og høste frisk salat. Vinter salaten dyrkes på samme måde som sommersalaten, der skal kun få justeringer til.


For løbende at kunne høste, skal der sås et par nye rækker hver 2. - 4. uge. Vælg nogle salater som er vinterhårdfører. Det er vigtigt at jorden er godt drænet, fordi kim planterne ellers vil fryse ihjel, hvis de kommer til at stå i søer af vand. Det er også vigtigt at vintersalaten bliver beskyttet mod de kolde vinterstorme. så vælg et sted i din have, hvor der er læ og solrigt.

Sådan gør du

Forberedelse af jorden
Vælg en beskyttet solrigplet i haven, og forbered jorden ved at gennemgrave, og tilfører jorden et godt lag kompost. Det vil tilfører gødning, og hjælpe jorden med at holde på fugten.

Lav en rille til at så frøene i.

Alternativt kan der sås på tilsvarende måde i en stor potte eller container.

Såning
Så mellem august til starten af november. Så regelmæssigt, så du sikre dig, du kan høste løbende gennem vinteren.

Så frøene i de 3-5 mm dybe riller, dæk med jord, afmærk og vand.

Hvis vejrudsigten melder et stort temperaturfald, er det en god ide at dække med fleece.'

Pasning
Hold jorden fugtig, men vær sikker på at de små planter ikke bliver for våde eller kolde. Så hold fortsat øje med vejrudsigten og vær klar til at dække til med fleece hvis nødvendigt.

Høst
Høst bladene fra pluksalat, når bladene er ca 5 cm, eller lad planten vokse til ca 15 cm, og pluk så hele hovedet af, men efterlad en 3 cm lang stump, så en ny plante forhåbentligt kan vokse frem.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar