lørdag den 31. august 2013

AUGUST, Køkkenhaven

TOMATER, TOMATER, TOMATER


Mine tomatplanter har haft en fantastisk sommer, og har kviterer  med en flot tomathøst. For at sikre at så mange tomater bliver modne, har jeg klippet toppen af planterne og nippet alle nye små klaser af.
Jeg køber altid kun en af hver slags tomat,  jeg synes nemlig det er sjovt med alle de mange forskelligt udseende tomater, og det er også sjovt at sammenligne smagen af de forskellige slags. Jeg har idag tørret frø fra de tomater, vi bedst kan lide.

Sådan gemmer du frø fra dine favorit tomater

Sådan gør du
Lad en enkelt tomat modne godt. Høst og skrab indholdet ud. Læg den i vand, og lad den stå 3-5 dage. Der vil så dannes et lag mug på overfladen, som begynder at lugte. Det skal du ikke være ked af, for denne proces renser den spirehæmmende slim af frøene. Vask frøene godt, og lad dem tørre helt på et stykke madpapir, inden du gemmer dem i køleskabet i en papirspose som du opbevarer i et glas med tætsluttende låg. Glasset skal opbevares i køleskab.

Lav dine egne ovntørrede tomater
Ovntørrede tomater smager fortryllende, og er nemme at lave.


 
Sådan gør du
Tænd ovnen på 50 grader, halver tomaterne, og læg dem på en bageplade med bagepair med snitfladen opad. Drys med salt og friske stilke af citron timian, og lad dem bage i ca 4 timer. Lad lågen stå lidt på klem, så vandet kan slippe ud. Brug endelig ikke højere temperatur, da det vil få tomaterne til at karamelisere. Når tomaterne er afkølet, skal de kommes i et glas med låg. Pres tomaterne sammen og overhæld dem med en god olie. Nydes til salater, sandwich ja de kan næsten bruges som tilbehør til alle retter.






Gazpacho med hjemmelavede brødcroutoner 

Det skal du bruge
  • 3 skiver hvedebrød
  • 1 agurk
  • 500 g tomater
  • 1 grøn peber
  • 1 rød peber
  • 1/2 hvidløg
  • chillie efter eget ønske
  • 1 1/2 dl olivenolie
  • 2 spsk sherryeddike
  • Salt og peber


Sådan gør du 
Læg brødskiverne i blød i vand. Skyl alle grøntsagerne, og skær dem i mindre stykker, før du blender dem sammen med det udblødte brød til en suppe. Tilsæt olivenolien og sherryeddiken og krydder med salt og peber. Sæt suppen i køleskabet.
Til brødcroutonnerne skærer du 4 skiver groft rugbrød i små tern, vend dem i ca 4 spsk olivenolie havsalt og peber. Læg croutonerne på en bageplade med bagepapir, og rist dem i ovnen ved 200 grader til de er sprøde.
Portionsanret den kolde Gazpacho suppen og kom lidt brødcroutoner øverst. 




Ingen kommentarer:

Send en kommentar