lørdag den 8. marts 2014

MARTS, Internationale kvindedag

Tak for den inspiration som disse fantastiske kvinder har givet mig!
Fotograferet af Cecil Beaton 1958
VITA SACKVILLE-WEST(1892-1962)
Jeg tror faktisk, at det hele begyndte for mange år siden, da jeg ikke havde børn, mand eller hus. Jeg har altid været interesseret i kunst og læst meget om Bloomsbury Group med Virginia Woolf m.fl. Jeg blev betaget af farverne og menneskene og begyndte at læse biografier og andre bøger om Virginia Woolf. Her læste jeg, at hun havde  en affære med Vita Sackville-West, og at Vita stod model for romanen ¨Orlando: Abiography¨fra 1928.

De levede et meget andeles liv end normalt for den tid! Det fængslede mig, og gjorde mig så nysgerrig, at  jeg læste mere om Vita. Jeg opdagede, at hun og hendes mand begge var haveinteresserede. Hendes mand var diplomat og arbejdede bl.a. i Persien.

Før ca. 10 år siden besøgte jeg Sissinghurst, og hvilket indtryk det gjorde på mig! Jeg var fuldstændig fortabt. Alle de forskellige rum, den hvidgrå haven, huset, blå, orangerøde farver, ja faktisk hele haven. Den oplevelsen kan ingen tage fra mig, og den har gjort mig til den haveglade haveejer jeg er i dag! Du kan læse om haven i en bog som Tony Lord har skrivit ¨Gardening at Sissinghurst¨. Den er fantastisk!
Kilde Wikipidie.uk
Fotografen har vi desvære ikke navn på
ULLA MOLIN(1909-1997)
Min kære mor, som er en svensk hengiven haveelsker, berettede om Ulla Molins vigtigste budskaber. Skab grønne haverum og brug vand som et element i haven. Åbenheden mellem ude og inde er vigtig. Jeg har af og til lånt min mors bog, som er en bibel for hende ¨ Leva med trädgård¨ En skattekiste af en bog som Ulla Molin har skrevet. Man kan tydeligt se, at hun både var havearkitekt og journalist.

Ulla Molins  sidste have ligger i Höganäs, og er på 800 kvadratmeter -  uden en plane! Godt, synes jeg! Her kan man se, at hun elskede tegl, og at hun samarbejdede med keramikeren Signe Persson-Melin. Haven har også været inspiration for Ulf Nordfjell, da han i 2013 udarbejdede sin udstillings have til Chelsea Flower Show. Haven blev fredet i 2010. Haven er kun åben til (Tusen trädgårdar) Den 29 juni  2014, Kl. 10.00-17.00
Kilde Wikipidie.se

Hvem har inspireret dig?

Have a happy women's day!-every day!


2 kommentarer:

 1. Gratulerer med dagen:)
  Så interessant og fint innlegg. Det er dyktige kvinner du skriver om - som har inspirert hagemennesker over hele verden.
  Jeg tror kanskje at mitt første kvinnelige hageforbilde var Tascha Tudor (1915-2008). Jeg leste en svensk bok om Tascha og ble helt betatt av hennes hagestil og hennes vakre illustrasjoner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gerd!
   Tack skall du ha, ja Tascha Tudor er også en spännande kvinna. Har läst en bok om hennes fantastiska trädgård.

   God afton!
   Anna

   Slet