søndag den 5. oktober 2014

OKTOBER, Tips

Husk at tage dine chilli planter indendørs nu


Lys og ikke for meget vand

Chiliplanter skal stå i et lyst vindue i et rum, hvor temperaturen ikke kommer under 
10 grader, og de må ikke få for meget vand. - Det er ofte overvanding, der er problemet, 
når folk ikke kan holde liv i deres chiliplanter. Jorden skal tørre let ud imellem vandingerne, siger Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard, som har specialiseret sig i chilier og andre spiselige planter igennem mere end 13 år.

Sæt doseringen af gødning ned op til jul

Mængden af frugter bliver mindre hen mod jul, og så er det en god idé at give planten 
mindre gødning end ellers. Lene Tvedegaard anbefaler at skære ned til ca. 1/3 af den 
mængde, der er angivet på flasken. 
Og når det gælder gødning, er det fint at bruge helt almindelig gødning til potteplanter.

Klip chili-frugterne af løbende

Du skal endelig bruge løs af de frugter, chiliplanten sætter. På et tidspunkt vil de naturligt
 tørre ind på stilkene, men du kan sagtens bruge dem alligevel. - Klip de tørre frugter af. 
Det vil planten tage som et tegn på, at den skal i gang med at producere nye frugter. 
Stilken skal med af, når du klipper, så klip ind til næste gren med en havesaks.

Skadedyrene skal skylles af

Skadedyr som bladlus er desværre noget også chili-ejere kommer ud for. Hvis bladene har
fået lus, kan du skylle planten under bruseren - husk at tippe planten, så jorden ikke får for meget vand. 
Hvis det ikke er nok, kan du bruge insektsæbe, lade det virke i 10 minutter 
og skylle bagefter. Sæben lægger et lag over skadedyrene, så de ikke kan trække vejret og dør.


Chiliernes holdbarhed kan forlænges

Selv de største chili-elskere kan have svært ved at få spist alle de friske frugter. Hvis du vil undgå, at frugterne går til spilde kan du tørre, fryse eller sylte dem lidt afhængig af sorten. 
Hvis du vil tørre frugten, skal det være en sort, der ikke har for tykke frugtkødsvægge, 
mens dem, hvor de er tykke, egner sig godt til frysning.

Tørring af chili

Chilierne kan lægges på en tallerken, uden at de rører hinanden for meget. Stil dem i en 
solrig vindueskarm, og vend dem engang imellem. Når de er krympet godt ind og virker knastørre, så er de klar. 
Du kan også tørre chilierne ved at hænge dem op i ståltråd, som stikkes gennem 
stilken på hver enkelt frugt. Også her skal du undgå, at de rører hinanden.
Brug de tørre chilier direkte i maden, eller knus dem til pulver eller flager. De kan også
snittes direkte i olivenolien og give den et ekstra pift.

Frysning af chili

Chilierne kan puttes direkte i fryseren, hvor de bevarer deres smag og vitaminer. Det er 
smart at fryse dem i poser hver for sig, hvis du har flere sorter, og så skrive på poserne, hvilken der er i. 
Chilierne kan holde sig et år i frossen tilstand, og en stor høst kan holde 
dig forsynet indtil den næste.

Syltning af chili

Syltning forlænger holdbarheden meget og kan gøres på mange måder. Syltede chilier 
ændrer smag i forhold til den, friske chilier har, så det er ofte en lidt anden slags retter, 
man bruger dem til. De mildere chilisorter egner sig bedst til syltning, da den smag 
syltningen frembringer drukner, hvis chilierne er for stærke.
Kilde: www.chilifan.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar